FACT Gamle Oslo er et samhandlingsprosjekt mellom Bydel Gamle Oslo og Lovisenberg DPS. Bydelen er prosjekteier og teamet er organisert inn i Lovisenberg DPS. Teamet har ansatte fra både helseforetaket (HF) og fra bydelen. Ansatte fra HF kommer fra Seksjon ambulant virksomhet (SAV) og fra bydelen er det rekruttert ansatte fra tre forskjellige enheter.
Bydel Gamle Oslo har nå over 50 000 innbyggere. FACT-modellen er utarbeidet for et tilsvarende antall, og modellene har stor relevans i bydelen. Gamle Oslo beskrives som en unik sentrumsbydel i både hovedstaden spesielt og i Norge generelt. Bydel Gamle Oslo har en rekke utfordringer på psykisk helse- og rusområdet.
Målsetting
Målsettingen ved å etablere, implementere og evaluere metoden FACT (Flexible Assertive Community Treatment) som kan oversettes til fleksibel aktiv oppsøkende behandling, for innbyggere i Bydel Gamle Oslo med alvorlig psykisk lidelse og eventuelt rusproblemer, er kort sagt å bedre livene deres. Alvorlig psykisk lidelse omfatter diagnosene schizofreni, schizoaffektiv lidelse og bipolar lidelse type 1.
Sertifisering
FACT-teamet i bydel Gamle Oslo ble som det første i Norge sertifisert i juni 2015. Teamet er opptatt av å være modelltro for å kunne vise til at det er selve modellen som har god effekt. Sertifiseringen er et bevis på at temaet følger en fidelityskala for FACT-team på 60 punkter, som er gradert fra en til fem.
Det første FACT-teamet i Norge fikk en skår på 3,9 (0,2 under Excellent). Det er det all grunn til å være stolte av!
FACT –teamet i Gamle Oslo vant prisen for Årets Nyvinning 2013 i regi av Lovisenberg DPS. I tillegg fikk Kitty Bårdseng prisen Årets medarbeider 2013. Bårdseng, gikk av med pensjon sommeren 2015.
FACT i et nøtteskall
FACT-teamene yter langvarig oppfølging til mennesker med alvorlige psykiske lidelser i deres lokalsamfunn. Teamene er rettet mot mennesker som i tillegg til sine alvorlige psykiske plager ofte har begrenset sosial fungering, ustabil bosituasjon, problemer med å få arbeid, økonomiske vansker og andre faktorer som gir lav livskvalitet.
Brukerne kan også ha vansker med å finne tilhørighet i nærmiljøet og kontakten med hjelpeapparatet er ofte begrenset. Da blir ofte kontakt med familien desto viktigere. Samtidig opplever teamet at pasienten noen ganger også unngår kontakt med sine pårørende.
FACT arbeider etter en biopsykososial tenkning, der oppgavene er å;
-
Følge med på sykdoms- og symptomutvikling
-
Yte veiledning og praktisk hjelp i hverdagen
-
Arbeide med rehabilitering
-
Støtte brukerens bedringsprosesser
Et integrert team er ansvarlig for samtlige av disse oppgavene.
FACT ønsker å oppnå mest mulig kontinuitet i oppfølgingen, forebygge innleggelse i psykiatrisk sykehus og fremme inkludering i nærmiljøet slik at pasienter kan delta mer i samfunnet.
Et lokalt FACT-team følger i gjennomsnitt opp 200–220 pasienter i en region med 40–50.000 innbyggere. Teamet forsøker å ha tett kontakt med familien og med andre relevante tjenester i distriktet. Teamet er bredt sammensatt og tverrfaglig (inkluderer psykiater, sykepleiere, psykiatrisk sykepleier/sosionom, psykolog, arbeidsspesialist (IPS), ekspert på rusavhengighet og brukerspesialist). Til sammen har det ca 10–11 årsverk.
Det tverrfaglige teamet veksler mellom to nivåer av behandlingsintensitet:
1. Ordinær individuell oppfølging fra det tverrfaglige teamet.
2. Intensiv behandling og oppfølging der pasienter har kontakt med flere team- medlemmer og hvor det en gang om dagen blir diskutert og planlagt hvilken oppfølging som skal gis og av hvem.
-
Du kan laste ned den norske oversettelsen av «FACT - Flexible Assertive Community Treatment - Visjon, modell og organisering av FACT-modellen» fra Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse her
-
Fordeler med FACT: Forskere i Sverige har studert det oppsøkende behandlingstilbudet FACT. Les mer her
Byggesteiner i FACT
FACT-modellen kan være vanskelig å forklare fordi den inneholder så mange komponenter. En forklaringsmodell er å se på modellen som byggesteiner hvor de ulike steinene bygger på de andre.
FACT kort sammenfattet:
1. Være der brukeren ønsker å lykkes
2. Oppsøke å forankre pasienten i tjenesteapparatet
3. Støtte opp under inkludering og sosial nettverksbygging
4. Tilby pasienten den oppfølgingen som til enhver tid er nødvendig
5. Tilby behandling som er i tråd med faglige retningslinjer
6. Støtte opp under yrkesrettet rehabilitering, bedring og selvhjelp
Du kan lese mer om de ulike byggesteinene i FACT – visjon, modell og organisering av FACT-modellen her
Metoder
Følgende evidensbaserte intervensjoner fremheves i FACT-modellen:
-
Psykoedukasjon
-
Medikamentell behandling
-
CBT (kognitiv atferdsterapi)
-
Pårørendearbeid
-
Integrert rusbehandling
-
IPS (Individual Placement and Support - individuell jobbstøtte)
Iboende styrke, bedring og rehabilitering
I Nederland har den såkalte ”The Strenghts Model for case management” (Rapp 1998), vært en viktig inspirasjonskilde for utformingen av bedringstenkning og rehabilitering i FACT-praksis. Prinsippene som ”The Strenghts Model” arbeider etter er:
-
å vektlegge pasientens ressurser i stedet for å fokusere på patologi
-
å sette arbeidsfellesskapet mellom behandler og pasient i sentrum
-
hjelpetiltak med vekt på selvbestemmelse
-
å se lokalsamfunnet som en kilde til ressurser snarere enn en hindring
-
å kontakte pasienten der pasienten befinner seg, ikke på kontoret til profesjonsutøveren
-
å legge til grunn at mennesker med psykiske lidelser kan lære, utvikle seg og endre seg
Forprosjektet «Lokalt kunnskapsbasert psykisk helsesamhandling ... og bedre skal det bli!»
Samhandling mellom Bydel Gamle Oslo og Lovisenberg distrikts psykiatriske senter (DPS) i konkrete pasientsaker avdekket behov for et tettere samarbeid særskilt rundt målgruppen personer med alvorlige rus- og psykiske lidelser.
Målsettingen med forprosjektet var å utvikle gode tjenester sammen som bidro til å opprettholde eller øke funksjonsnivået til målgruppen, og derigjennom bedre deres livskvalitet.
Forprosjekt fant sted i perioden 2012-2013
Du kan lese mer om prosjektet her
FACT Gamle Oslo på nett
-
FACT Gamle Oslo lager modell for samarbeid med pårørende
-
Norges første FACT-team (NAPHA)
-
Iverksettingen av behandlingsprogrammet FACT i bydel Gamle Oslo Et iverksettingsstudie av FACT BGO